Линейната част на газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток", който само у нас се нарича "Балкански") от Турция до Унгария е завършена, съобщи днес генералният директор на сръбската компания Сърбиягаз Душан Баятович по време на церемония по съединяването на тръбите на границата между Сърбия и Унгария, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

"На практика това (съединяването на тръбите на границата) означава, че цялата линейна част от крайбрежието на Турция през териториите на Турция, България, Сърбия и днес тук, на входа на Унгария, е завършена. 

Газовите мощности, които на изхода от Черно море възлизат на 15,75 милиарда кубически метра, могат да бъдат използвани практически в цяла Централна Европа", посочи Баятович.

На свой ред ръководителят на унгарската компания оператор на газопреносни системи ФГСЗ Ференц Соболч добави: "Това означава, че ние виждаме края на този проект и скоро ще започне снабдяването с газ".

На 4 юни унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще започне да внася газ през сръбското направление на газопровода до края на годината.

Сръбският президент Александър Вучич даде старт на строителството на газопровода "Балкански поток" в своята страна на 1 януари.

Преминаващият през територията на Сърбия участък представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. 

"Турски поток", по който руски газ се предвижда да стига до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектираната мощност - 13,9 милиарда кубически метра годишно.